top of page

Dom na Kofcah (1488 m), 27.01.2007 na en lep, sončen dan!

V klubskem dogajanju imajo izleti, ki jih prvič organizirajo novinci, posebno težo. Predvsem zato ker imajo v nasprotju z izkušenimi organizatorji veliko svežih idej in pa zato ker niso pretirano obremenjeni z ostalimi (raz)navadami članstva.

Ko je Tomaž N. prijavil da bo pripravil zimski vzpon na Kofce, ki bo predvsem planinski izlet, smo se zelo razveselili. Tako se nas je na Ježici v soboto, 27.1. zbralo 7 vozil – 3 x DEF 110, 3x DEF 90, 1 x RR classic. Med prvo kavo (ob 8.15) nam je Tomaž razgrnil ambiciozen plan – čez Železnike in Sorico v Bohinjsko bistrico, pa gor na Pokljuko, na Zatrniku malica, dol čez Bled pa proti Tržiču in na Kofce, kjer nas pričakujejo po 13.00 (!??)

Glede na precejšno količino snega povsod na Gorenjskem smo v popolno realizacijo plana sicer močno dvomili, a Tomaž je bil tako prepričan v svoj plan, da smo se mu pustili voditi. Do prvega odcepa v nezpluženo cesto na Dražgoše je šlo fino, tam pa smo se zakopali v sneg že po kakšnih 200 metrih in nato za spoznanje, da ne bo šlo dlje kot kakšen kilometer, porabili več kot eno uro. Tomaž je spregledal past v planu in ukazal obračanje in direktno proti Tržiču. Skozi spektakularno Dovžanovo sotesko smo se po sicer spluženi a zasneženi gorski cesti previdno prebijali proti planini Kofce. Med potjo so nas zaustavili gozdarji, ki so spektakularno in na pravi offroaderski način vlekli Timbejacka (specialni traktor za vleko dreves iz gozda) iz navidez nerešljive situacije. Za odobren prehod smo jih nagradili z steklenico šampanjca.

Na parkirišču pred končnim vzponom, ki pa ni bil splužen, smo se preformirali in v boj z malce zvoženim celcom poslali Cvetota. Dobro je kazalo, vendar je na najstrmejšem odseku in to precej pod rešilno ravnino popolnoma omagal. Ko smo ga umaknili je z nekaj boljšimi gumami poskusil še Urko, vendar je zmogel samo kakšen meter več kot Cveto. Ko smo razočarani parkirali avtomobile na parkingu in se skrušeni odpravili peš proti koči, se je za taktiko polne obremenitve avta in odločnega gasa odločil še Ciril – in uspel !

No, na vrhu so ga pričakale dve Fronteri in pa Kia Sportage (z verigami in zimskami gumam) tako da ni bil ravno junak dneva na Kofcah. Mi smo po napornem vzponu le prilezli do koče in dodobra spraznili zaloge hrane in pijače. Nagrajeni smo bili še z veličastnim razgledom, krasnim sončnim vremenom in zavestjo da smo bili koristni za svoje zdravje.

bottom of page